معرفی گروه :
دانش شهرسازی به بررسی تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی وفیزیکی یک شهرمیپردازد وتلاش میکند که روابط موجود دریک شهر را درقالب نظامی هماهنگ، مدیری وسازماندهی کند ومتخصص شهرسازی نیز کسی است که با مطالعه و بررسی روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی وفرهنگی حاکم درشهر، برنامه ای بسامان و مطبوع برای یک شهرارائه دهد. به رغم بسیاری از رشته ها و گرایش های مختلف آنها که بر روی تک بنا یا بخشی تخصصی از شهر سر و کار دارند. دانش شهرسازی با کلیت شهر و دست اندرکاران آن رابطه ای نزدیک داشته و سعی در سازماندهی مناسبی میان آنها دارد. به این ترتیب این رشته باید بتواند درسطح یک لان واردصحنه شده ومباحثی همچون اقتصاد، روانشناسی، آمار، سوانح طبیعی، مدیریت، حمل ونقل، ترافیک و…را با مسائل فوق ترکیب کرده وحصول نتیجه ای بهینه را سبب گردد. به این ترتیب رشته شهرسازی، درواقع مفصلی بین علوم گوناگون است، ازعلوم انسانی گرفته،تاعلوم فنی ومهندسی،همانندعمران، تاسیسات، ترافیک، حمل ونقل و…وهنر، همانند طراحی، معماری. در حال حاضر در کشور ما رشته شهر سازی در مقطع تحصیلات تکمیلی دارای گرایش هایی چون طراحی شهری، برنامه ریزی شهری و مدیریت شهری می باشد.
کارشناس شهرسازی باید بتواند با توجه به میان رشته ای بودن این رشته در درجه اول ارتباط مناسبی را با سایر رشته های هم خانواده شهرسازی شامل معماری، طراحی صنعتی، عمران، محیط زیست، منظر و ... برقرار سازد. شهرساز به گونه ای متولی ایجاد این رابطه و مدیریت این رشته ها برای به سامان نمودن امور شهر است. همچنین وی باید بتواند در فرایند ساماندهی و بهبود فضای زیستی و محیط زندگی نقش موثر ایفا نموده و با ارائه طرح های گوناگون در مدیریت، طرح و برنامه ریزی و اجرای طرح ها و برنامه ها مشارکت نماید.
طراحی شهری
به عنوان یک تخصص حرفه ای ورشته آکادمیک طی دودهه اخیرازاهمیت خاصی برخوردارشده است. این امربیشتر بدلیل رخ نمودن مسائل جدیدی اهمیت یافت که در شرح وظایف هیچ یک از رشته های هم خانواده طراحی شهری گنجانده نشده بود. به عنوان نمونه نگرش کیفی به محیط زندگی شهری و توجه به اصول زیبایی شناختی، ادراکی، زیست محیطی به عنوان مواردی که در حیطه وظایف برنامه ریزی کمتر دیده می شوند و نیز رویکرد فضا محور و کل نگر برغم آنچه که در رشته معماری رخ می دهد می توانند به عنوان مصداق هایی برای نیاز روز افزون به ایجاد این رشته معرفی گردند. برنام آموزش طراح شهری به گونه ای تدوین شده است که دانش آموختگان این رشته بتواننددرزمینه های مختلف ومتنوعی درکناربرنامه ریزان شهری،معماران و معماران منظروسایرحرفه های مرتبط فعالیت کنند. فعالیت هایی که دانش آموختگان اینرشته میتوانندپس از پایان تحصیل به آنها بپردازند شامل مواردزیراست: ساماندهی بافتهای فرسوده،طراحی مجموعه های مسکونی،محلات وشهرها،شهرهای جدید،طراحی براساس توسعه گردشگری،طراحی پیاده راهها،طراحی شهری پایدارکه در تمامی موارد تمرکز اساسی طراح شهری بر ایجاد فضای شهری کیفی و با هویت است که محور آن انسان و تعالی وی می باشد.
برنامه ریزی شهری
مطالعه محیط ساخته شده شهر، شهرک وسایرنواحی شهری است. این رشته بسیاربه مطالعات محیط، حفظ آن وبرنامه ریزی کاربری زمین مربوط میشود. درمقطع کارشناسی ارشد این رشته،بسته به گرایش انتخابی، بطورویژه به مطالعات اجتماعی-اقتصادی یا محیط زیست مربوط می شود. تخصصهای مرتبط باساماندهی مسائل شهری ازجمله تخصصهای مورد نیازکشوراست. باتوجه به وضعیت فعلی شهرها و فضاهای شهری نیاز فراوانی به افراد متخصص دراین رشته وجود دارد. علاوه براین پویایی شهرها و دگرگونی پیوسته شرایط موجب تداوم این نیاز می گردد. درواقع نمیتوان دریک مقطع زمانی طرحی برای شهر یا قسمتی ازآن تهیه کرد وکار را تمام شده فرض نمود بلکه درطول روند رشد و توسعه شهرها باید پیوسته آنها را مورد بازبینی و کنترل قرار داد که اینکار در شمار وظایف شهرسازان قرار میگیرد.
رشته های ارائه شده در این گروه :
مقطع کارشناسی :
1- مهندسی شهرسازی
مقطع کارشناسی ارشد :
1- برنامه ریزی شهری
2- طراحی شهری
مقطع دکتری :
1- شهرسازی اسلامی
ایمیل گروه : Urbanplanning@aui.ac.ir